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1.Imagen marcada / sin marcar BLANCO, P.; ROEL, A.; DEAMBROSI, E.; BONILLA, C.; CANTOU, G. Closing the yield gap in rice production in Uruguay: impact of technological changes. In: International Rice Research Conference (28º, 2010, Hanoi, Vietnam). CGIAR, IRRI, Session: OP02, Closing the yield gap.
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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2.Imagen marcada / sin marcar BONILLA, C.; TERRA, J.A.; GUTIERREZ, L.; ROEL, A. Cosechando los beneficios de la agricultura de precisión en un cultivo de arroz en Uruguay. (Harvesting the Benefits of Precision Agriculture in an Uruguayan Rice Crop) Agrociencia Uruguay, 2015, v.19, no.1, p. 112-121. Historia del artículo: Recibido: 14/5/14 Aceptado: 6/2/15
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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3.Imagen marcada / sin marcar ROEL, A.; BONILLA, C.; SAIZAR, C.; MARTÍNEZ, G. Huella de carbono del sector arrocero "Arroz (ACA); 2013, v. 15, no. 74, p. 12-17"
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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4.Imagen marcada / sin marcar PITTELKOW, C.M.; ZORRILLA DE SAN MARTÍN, G.; TERRA, J.A.; RICCETTO, S.; MACEDO, I.; BONILLA, C.; ROEL, A. Sostenibilidad de la intensificación arrocera en el Uruguay desde 1993 al 2013. ln: JORNADA ANUAL ARROZ, 2016, INIA TREINTA Y TRES, TREINTA Y TRES, UY. Arroz: resultados experimentales 2015-2016. Treinta y Tres, (Uruguay): INIA, 2016. cap. 4, p. 7-10. (Serie Actividades de Difusión; 765) Acceso a la presentación oral del trabajo A. Roel.
Biblioteca(s): INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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5.Imagen marcada / sin marcar PITTELKOW, C.M.; ZORRILLA DE SAN MARTÍN, G.; TERRA, J.A.; RICCETTO, S.; MACEDO, I.; BONILLA, C.; ROEL, A. Sustainability of rice intensification in Uruguay from 1993 to 2013. Global Food Security, 2016, v. 9, p. 10-18. Article history: Received 2 February 2016, Received in revised form 4 May 2016, Accepted 6 May 2016. Have a Supplementary material
Biblioteca(s): INIA Treinta y Tres.
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6.Imagen marcada / sin marcar MAZZILLI, S.; BONILLA, C.; SIRI, G.; ARBELETCHE, P.; RUBIO, V.; BASIGALUZ, P.; TAKS, J.; GARCÍA, M.; COBAS, P.; MONDELLI, M.P.; ASTIGARRAGA, L.; CRUZ, G.; PICASSO, V.; URUGUAY. CENTRO INTERDISCIPLINARIO DE RESPUESTA AL CAMBIO Y VARIABILIDAD CLIMÁTICA (CIRCVC) Sensibilidad y capacidad adaptativa de la agricultura de secano y el arroz frente al cambio climático: resultado [parcial] del proyecto: TCP/URU/3302 Nuevas Políticas para la Adaptación de la Agricultura al Cambio Climático. Montevideo, UY: FAO/MGAP, 2013. 63 p. (Clima de Cambios: Nuevos Desafíos de Adaptación en Uruguay, 5).
Biblioteca(s): INIA La Estanzuela.
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Biblioteca (s) :  INIA Treinta y Tres.
Fecha actual :  18/05/2016
Actualizado :  03/03/2021
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - B
Autor :  PITTELKOW, C.M.; ZORRILLA DE SAN MARTÍN, G.; TERRA, J.A.; RICCETTO, S.; MACEDO, I.; BONILLA, C.; ROEL, A.
Afiliación :  CAMERON M. PITTELKOW, DEPARTMENT OF CROP SCIENCES, UNIVERSITY OF ILLINOIS.; GONZALO ROBERTO ZORRILLA DE SAN MARTÍN PEREYRA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JOSÉ ALFREDO TERRA FERNÁNDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; SARA MAGDALENA RICCETTO AGUIRREZABALA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; IGNACIO MACEDO YAPOR, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CAMILA MARIA BONILLA CEDRES, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALVARO ROEL DELLAZOPPA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Sustainability of rice intensification in Uruguay from 1993 to 2013.
Fecha de publicación :  2016
Fuente / Imprenta :  Global Food Security, 2016, v. 9, p. 10-18.
ISSN :  2211-9124
DOI :  10.1016/j.gfs.2016.05.003
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 2 February 2016, Received in revised form 4 May 2016, Accepted 6 May 2016. Have a Supplementary material
Contenido :  Abstract: Despite increasing calls for the sustainable intensification (SI) of agriculture, environmental impacts associated with historical patterns of yield increase remain poorly understood, particularly involving multiple sustainability indicators. The objective of this study was to examine the sustainability of rice intensification in Uruguay from 1993 to 2013. National rice production and crop management records were used to estimate energy, nitrogen, water, and carbon footprints and agrochemical contamination risk for the rice phase of typical rice-pasture rotations in Uruguay. Results suggest that increases in national production were achieved with simultaneous increases in net energy yield and water use efficiency (56% and 41%, respectively). Although carbon footprint per unit of production decreased (#1;30%), potential nitrogen losses increased (37%) and elevated agrochemical contamination risk occurred in specific years. This study highlights the potential role of improved agronomy in balancing food production and environmental goals, while also indicating that similar holistic assessments are needed for other rice growing regions to better evaluate SI strategies and quantify potential tradeoffs.
Palabras claves :  CARBON FOOTPRINT; ECO-EFFICIENCY; ENERGY; ENVIRONMENTAL IMPACT; NITROGEN; RESOURCE USE EFFICIENCY.
Thesagro :  ARROZ; IMPACTO AMBIENTAL; INTENSIFICACION.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Treinta y Tres (TT)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TT101353 - 1PXIAP - DDPP/GLOBAL-FOOD-SECURITY/2016/9/ZORRILLA
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